Engeland

Engeland, het land van koning Arthur en Robin Hood

Slechts een beetje water scheidt de Lage Landen van Engeland (op sommige dagen kun je het zelfs zien liggen vanaf de kust) en toch is dit grote land niet een echte vakantiebestemming voor de meeste Nederlanders en Belgen. Een weekendje Londen, of een nog korter bezoek aan een wedstrijd tussen twee ploegen uit de Premiership, vormen de populairste uitstapjes naar Engeland.

Engeland heeft als vakantieland echter veel meer te bieden dan Londen en voetbal alleen. De mythes, verhalen en bezienswaardigheden die betrekking hebben op koning Arthur en de ridders van de ronde tafel, de bossen van de East-Midlands waar Robin Hood zijn avonturen beleefd zou hebben en de mysterieuze megalieten van bijvoorbeeld Stonehenge bieden een blik op de bijzondere geschiedenis van het land.

Subtropische Kanaaleilanden

De groene, heuvelachtige en waterrijke landschappen lenen zich uitstekend voor het maken van heerlijke fietstochten, wandelexcursies of voor het huren van een boot om de waterwegen te verkennen. De prachtige kastelen, landhuizen, molens en boerderijen vormen interessante bezienswaardigheden voor onderweg.

De schilderachtige Kanaaleilanden, zoals Jersey en Guernsey, liggen niet ver van Frankrijk en bieden een subtropische vegetatie, aangename temperaturen en parelwitte zandstranden. De eilanden mixen diverse eigenschappen van de Franse en Engelse cultuur en het resultaat heeft geleid tot unieke eilandjes waar het heerlijk je vakantie doorbrengen is.

Een citytrip naar megametropool Londen

Als één van de vier megametropolen is Londen een stad waar je voor een citytrip vele dagen kan doorbrengen zonder je een moment te vervelen. De typische sfeer van de stad komt al met een eerste blik tevoorschijn door bv. de rode dubbeldekkerbussen, telefooncellen, klokken en politieagenten. Het moderne Londen verschuilt zich achter de façade van een eeuwenoude geschiedenis die terug gaat tot voor de Romeinse tijd.

Londen wordt doorsneden door de Theems rivier. Het noorden en zuiden worden met elkaar verbonden door tal van bruggen, waaronder de fraaie en beroemde Tower Bridge. Veel van de bezienswaardigheden in de stad zijn gelegen aan de oevers van de Theems en kunnen met een stadswandeling eenvoudig bereikt worden. Naast de rode stadsbussen kent Londen een uitgebreid metrosysteem waarmee je eenvoudig naar verder gelegen bezienswaardigheden reist.

Een citytrip door Londen – of je het nu te voet, per boot of per bus doet – maakt je duidelijk dat je in feite door een groot openluchtmuseum gaat. Buckingham Palace, St. Pauls Cathedral, Westminster Abbey, Big Ben, Downing Street 10 en het British Museum zijn slechts enkele voorbeelden van de fraaie bouwwerken die je zult tegenkomen tijdens je citytrip Londen.

Shakespeare, Engeland’s meester schrijver

Mag er aan de historische waarde van koning Arthur en Robin Hood getwijfeld worden, de beroemde toneelschrijver en dichter William Shakespeare heeft zonder twijfel een echte bijdrage geleverd aan Engeland. De werken van Shakespeare zijn wereldberoemd en nog altijd worden “zijn” toneelstukken in vele landen uitgevoerd.

Shakespeare werd in april 1564 geboren in het plaatsje Stratford-upon-Avon in het hart van zuidelijk Engeland. In deze geboorteplaats zijn diverse tastbare herinneringen aan Shakespeare te bezichtigen. Het meest bijzonder zijn het geboortehuis en het huis waar hij zijn vrouw, Anne Hathaway, versierde. Toneelstukken van Shakespeare zijn er bijna altijd wel te zien in één van de theaters.

Noord-Engeland, van ontdekkingsreiziger Cook tot de Beatles

Het noorden van Engeland herbergt diversiteit. Van industriële steden als Liverpool, Manchester en Leeds via groen, heuvelrijk landschap met prachtige landhuizen naar ruig heidelandschap. In het noordwesten werd de beroemde ontdekkingsreiziger en cartograaf kapitein James Cook geboren. Ga terug naar de tijd van Cook bij de Hartlepool Historic Quay, het Captain Cook Birthplace Museum in Middlesbrough of bestijg de HM Bark Endeavour om te ervaren hoe Cook zich ongeveer gevoeld moet hebben tijdens zijn expeditie in 1768.

De Noord Engelse stad Liverpool is de plek van één van de invloedrijkste en populairste bands uit de geschiedenis van de popmuziek. De beatlemania van de jaren zestig monde bij vlagen uit in massahysterie onder het publiek dat toestroomde. In de stad kun je diverse rondleidingen krijgen langs de belangrijkste Beatle sites. De Cavern Club is daarbij één van de belangrijkste stops. De stad is natuurlijk ook het toneel van twee voetbalclubs die vermaard zijn om hun rivaliteit. Bij de tweestrijd is een deel van het stadion volledig rood (Liverpool) en het andere deel blauw (Everton). Dit levert een sportklassieker op om niet te missen.

Vakantie in Engeland

Engeland biedt veel variatie voor je vakantie. De open landschappen met witte kliffen, lieflijke meertjes, groene heuvels, geïsoleerde strandjes en prachtige tuinen laat zich eenvoudig ontdekken of je nu van fietsen, varen, paardrijden of van gewoon een stukje toeren met de auto houdt.

Sportliefhebbers hebben het Engelse voetbal al langer ontdekt, maar denk ook eens aan typisch Britse sporten als cricket, rugby en golf. Het toernooi van Wimbledon is wellicht het bekendste evenement van de tenniswereld en waterliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het zuiden waar de temperaturen aanmerkelijk aangenamer zijn en waar voldoende wind is voor watersporten als zeilen en surfen.

Historische bezienswaardigheden zijn er in overvloed. De landhuizen en kastelen in het landschappelijke deel laten zich vervangen door kathedralen en kerken in de steden. In tal van musea kom je meer te weten over de cultuur en geschiedenis van Engeland en het Britse koninkrijk. Kijk verder dan een interessante citytrip naar Londen. Een reis door Engeland verveelt geen moment en het mooiste is….het ligt om de hoek te wachten op ontdekking.