Openbaar vervoer in New York

Je hebt je vliegtickets New York geboekt, maar hoe ga je je tijdens jouw verblijf in New York verplaatsen? New York is een enorme stad en alle bezienswaardigheden liggen ver uit elkaar. Wanneer je je in New York van de ene plek naar de andere plek wilt reizen, is het openbaar vervoer de beste optie. Het openbaar vervoer in New York is namelijk erg goed geregeld. Zo kun je onder andere kiezen uit de metro, ferry en bus. Het metrosysteem in New York is erg snel en efficiënt. Sommige plekken zijn echter gemakkelijker te bereiken per bus. Elk vervoersmiddel heeft een aantal voordelen, maar ook absoluut een aantal nadelen. In dit artikel ga ik je vertellen hoe jij het beste bij jouw bestemming komt!

Reizen met de yellow cab

De taxi’s van New York zijn wereldberoemd. En het is ook nog eens een prima vervoersmiddel voor de enorme stad. De taxi in New York staat ook wel bekend als de yellow cab. Toch zijn er ook andere taxi’s, zoals zwarte. De yellow cab is de goedkoopste taxi en hierbij weet je ook precies wat je van tevoren moet betalen. Het basistarief voor de taxi is 2,50 dollar en elke drie blokken komt er 50 cent bij. De andere taxi’s zijn een stuk duurder, dus het is zonde om hier gebruik van te maken. Echte New Yorkers zeggen nooit tegen een taxichauffeur waar ze heen gaan voor ze in een taxi stappen. Soms kunnen ze je dan weigeren maar als je al in de taxi zit kunnen ze je er nooit uitzetten. Steek ook je hand op als je denkt dat een taxi buiten dienst is, soms zijn die taxi’s alleen op zoek naar mensen die naar een locatie moeten die op hun weg naar huis ligt, of willen ze alleen grote ritten. Tussen 16:00 en 20:00 is een taxi vinden erg moeilijk, hou daar rekening mee als je ergens op tijd moet zijn.

In de bus door New York

Veel toeristen in New York kiezen ervoor om zich met te bus te verplaatsen. De bus is snel, efficiënt en goedkoop. Er zijn diverse buslijnen door de gehele stad. De bussen in New York zijn te herkennen aan de wit met blauwe kleur. Alle bussen in New York zijn voorzien van een digitaal bord met routenummer en de bestemming. Aan de kleuren van de borden bij de bushaltes kun je zien welke bussen er bij die halte stoppen. Zo geeft de kleur blauw aan dat er lokale bussen stoppen en kun je de halte van een nachtbus herkennen aan de zwarte kleur. De bus stopt overdag alleen op de aangegeven haltes. Tussen 22:00 en 05:00 kun je de buschauffeur ook vragen om op een andere plek langs de route te stoppen. Het busvervoer in New York is uitermate geschikt voor mindervaliden: elke bus is namelijk uitgerust met een rolstoellift. Wanneer je een bezoekje wilt brengen aan de belangrijkste bezienswaardigheden in New York is de hop-on, hop-off bus een aanrader.

Sjeezen met de metro

Wanneer je naar New York gaat, is het beste vervoersmiddel dat je kunt gebruiken waarschijnlijk wel de metro. De metro van New York brengt je overal heen en je zult nooit lang hoeven wachten. Het metronetwerk van New York bevat ongeveer 400 kilometer aan rails en je kunt dus echt vrijwel overal komen. Er zijn meer dan 400 stations en er zijn 24 verschillende routes. Er zijn daarnaast verschillende soorten metro’s waar je in kunt stappen. Zo heb je de local trains. Deze stoppen op elk tussenliggende station. Er zijn ook express trains en deze stoppen alleen op de grotere stations. Om te zien waar de stations allemaal te vinden zijn en hoe je er het beste kunt komen, kun je een gratis plattegrond krijgen bij elk metrostation. Bijna overal in New York rijden de metro’s elke twee tot vijf minuten in de spits en ongeveer elke tien minuten buiten de spits. Er zijn verschillende metrokaartjes te verkrijgen. Zo kun je een ticket kopen dat geldig is voor een enkele reis, maar je kunt ook gebruik maken van een weekkaart. Met deze kaart van 30 euro mag je een week lang onbeperkt gebruikmaken van de metro.

Comments are closed.