Amsterdam

Reizen naar Amsterdam

Bijzondere uitjes tussen de grachten

Als je tegen een buitenlandse toerist over Amsterdam begint, denkt deze waarschijnlijk vooral aan de vele coffeeshops, het bruisende nachtleven en natuurlijk de Wallen. Maar, Amsterdam heeft zoveel méér te bieden: zowel voor de buitenlandse toerist als voor de bezoekers uit eigen land.
Amsterdam is het culturele centrum van Nederland: op het gebied van film, muziek, beeldende kunst en podiumkunst kun je in deze stad je hart ophalen. De geschiedenis van deze bijzondere stad als één van de voornaamste handelscentra uit de Gouden Eeuw ademt nog uit de kleine straatjes, historische gebouwen en de vele grachten. De vele terrasjes, restaurants en het bruisende nachtleven van de hoofdstad zorgen dat iedere levensgenieter zich al snel op zijn plek voelt.
Dit alles maakt Amsterdam een ideale bestemming voor een weekendje weg. Het is niet moeilijk om je te vermaken in een stad die zoveel te bieden heeft. Toch zul je misschien al snel overweldigd zijn door het enorme aanbod in Amsterdam en daarom geven we je hier wat tips voor als je een bezoek aan Amsterdam wilt brengen. Een weekendje weg naar Amsterdam wordt al snel een stuk leuker als je buiten de geijkte paden treedt. We zetten hier een aantal bijzondere activiteiten en plaatsen voor je op een rijtje, waar de gemiddelde bezoeker niet van op de hoogte is maar die een weekendje weg naar Amsterdam des te meer de moeite waard maken! 

Cultureel Amsterdam

De meeste bezoekers van Amsterdam duiken meteen het centrum in. Maar wist je dat er aan de noordkant ook van alles te beleven is? Als je bij het Centraal Station eens de andere kant op gaat dan de grote meute, maak je Amsterdam letterlijk en figuurlijk eens van de andere kant mee. Zo is de NDSM-werf in Amsterdam Noord zeker een bezoekje waard. Het is een fotogenieke locatie en je kunt op internet gemakkelijk zien of er evenementen zijn. De locatie is bekend onder de (hippe) inwoners van Amsterdam en je struikelt er niet over dronken en blowende toeristen.
Vooral ’s zomers is er van alles te beleven en met name de liefhebbers van kunst, muziek en straatcultuur kunnen in dit deel van Amsterdam hun hart ophalen. Nagenieten op een gezellig terras aan het Ij maakt je dag compleet.

De moderne kunstliefhebber zal tijdens een weekendje weg in Amsterdam al gauw uitkomen bij het Stedelijk Museum en de vele galeries die de stad rijk is. Maar wat ook zeker een bezoekje waard is, is de W139 Artspace in het centrum van de stad. Dit presentatie- en productiehuis is uit een verzet tegen de gevestigde orde in de jaren ’80 opgezet en is inmiddels uitgegroeid tot een professioneel platform. Het ligt in hartje Amsterdam en de toegang is gratis dus niets staat je in de weg om hier op ontdekking te gaan.

Ontspannen Amsterdam


Het Vondelpark is absoluut een publiekstrekker voor veel mensen die  een weekendje weg in Amsterdam doorbrengen. Maar, wil je de drukte écht ontvluchten, dan zijn er in deze stad nog een heleboel andere parken die ook een bezoekje waard zijn. Zo is er bijvoorbeeld in Amsterdam Noord het Baanakkerspark: een mooi en uitgestrekt natuurpark met een enorme verscheidenheid aan landschappen: bos, heide, water en moeras kom je er allemaal tegen. In het park is speciaal rekening gehouden met de jonge bezoekertjes: zo is er een speurtocht en zijn er speelgelegenheden. Maar ook de volwassen bezoeker die op zoek is naar een beetje ontspanning in het drukke Amsterdam kan er zijn hart ophalen.

Neig je toch meer naar een middagje Vondelpark tijdens je weekendje weg in Amsterdam? Een leuke, ontspannende invulling is een tai chi workshop. Heerlijk in de buitenlucht kennis maken met deze oosterse bewegingskunst, samen met vrienden of familie. Een dergelijke workshop kun je boeken bij verschillende leraren en scholen in Amsterdam.

Culinair Amsterdam


Amsterdam bulkt van de leuke eettentjes en sfeervolle restaurantjes. Een beetje liefhebber van culinair genieten komt wat dat betreft dan ook makkelijk aan zijn of haar trekken in Amsterdam. Maar je kunt ook zélf aan de slag in de keuken! Bij bijvoorbeeld Merkx Original Food Design, gevestigd in de Pijp ten zuiden van het centrum, kun je je hart ophalen met allerlei populaire en verrassende workshops, proeverijen en activiteiten. Of je hart nu ligt bij wijn, patisserie, Italiaanse, Franse of exotische keukens: er is voor elk wat wils. Een culinair weekendje weg in Amsterdam maak je op die manier nét even uitdagender.

In het voorjaar is er in Amsterdam trouwens een leuk en apart festival waar iedere foodie én filmliefhebber zijn hart op kan halen: het Food Film Festival. Rond het Timorplein kun je genieten van film, workshops, evenementen en exposities waarin alles op het gebied van eten centraal staat. Een vernieuwend concept waar je als echte foodie geweest móet zijn!

Uit-je-dak Amsterdam

Paradiso, het Leidseplein en de vele cafeetjes in het centrum van Amsterdam kent iedereen, maar als je andere leuke locaties in de stad zoekt waar je eens goed uit je dak kunt gaan, hebben we hier een aantal tips waarmee je een onvergetelijke avond ( en nacht!) tegemoet gaat.
Allereerst is er Pand 14. De techno-liefhebber kan hier zijn hart ophalen. In een intieme sfeer van deze kleine zaal in Amsterdam Zuid kun je je mee laten sleuren in de geweldige geluidskwaliteit en het interessante publiek. Een echte locatie voor de insiders waar je niet zult struikelen over de toeristen. Er zijn ook regelmatig exposities.

Als techno niet bepaald je ding is, maak je meer kans iets van je gading te vinden in de afwisselende line-up van Bitterzoet aan de Spuistraat. In het centrum van Amsterdam gelegen, is deze club een stuk makkelijker te vinden dan Pand 14. Van hiphop tot funk en van indie tot electro: wat je ook kiest, je gaat sowieso een bruisende avond in Amsterdam tegemoet.

Andere uitgaansgelegenheden in Amsterdam die we je aan kunnen raden, zijn bijvoorbeeld Plan B, in een oude kerk bij het Vondelpark, De Kring/Clup Up ( de place-to-be in Amsterdam voor iedereen die wat heeft met kunst en cultuur) en Winston, een echte underground club op de Wallen.

Winters Amsterdam

Een weekendje weg naar Amsterdam ben je misschien eerder geneigd te boeken in de zomer. Maar wil je de stad eens op een heel andere manier beleven? Ga dan eens in hartje winter naar Amsterdam!

Als het een paar dagen vriest, kun je in Amsterdam op de grachten schaatsen: een bijzondere en leuke ervaring! Elders in het land ben je als je buiten wilt schaatsen al snel veroordeeld tot ‘ergens achteraf’; in de binnenstad van Amsterdam heb je alles bij de hand. Je kunt overal terecht voor een opwarmertje, er zijn gezellige tentjes voor koek en sopie en er is voor ieder wat wils.
Sommige grachten zijn helemaal ingericht voor gezinnen; op andere plaatsen kun je je uitleven op hippe beats met een cocktail in je handen.

Een winters weekendje weg naar de hoofdstad is ook in de decembermaand zeker de moeite waard. Rond de kersttijd wordt de binnenstad op initiatief van ondernemers en gemeente omgetoverd tot een winter wonderland met (kerst)markten, schaatsbanen, optredens, sfeervolle lichtjes en winterse hapjes en drankjes. De precieze invulling verschilt per jaar dus je kunt het beste het internet raadplegen voor actuele activiteiten en locaties voordat je op weg gaat naar winters Amsterdam.